Kwaliteit

Westerpark West biedt een grote diversiteit aan appartementen voor verschillende doelgroepen. Er worden zes- tot achthonderd woningen in een open, groene, duurzame en kindvriendelijke woonbuurt ontwikkeld met het Westerpark in je achtertuin. En de woningen worden gebouwd op eigen grond! Voor starters bijvoorbeeld; de fijne studio’s en urban tiny houses vanaf 35m² en de twee- en driekamerappartementen vanaf 50m². Voor doorstromers en gezinnen zijn er prachtige appartementen vanaf 60m² tot 150m².  Voor wie nog groter denkt; de ruime lofts en prachtige penthouses vanaf 120m² tot ruim 325m² met een fenomenaal uitzicht over de stad of het park. In alles is rekening gehouden met het creëren van een zeer hoogwaardige plek om te wonen, werken en recreëren. Groen en de ontwikkeling van groen vormen daarin belangrijke elementen, ook in de woning. Dat uit zich door de verscheidenheid aan buitenruimtes, voortuinen, loggia’s, balkons, dakterrassen, balkontuinen en wintertuinen. Ook rondom de gebouwen wordt veel aandacht besteed aan de groengebieden waarin je heerlijk kan ontspannen, rond kan wandelen en verblijven.

Partners

MVRDV

is sinds de Silodam in Amsterdam een wereldwijd begrip. Voor Westerpark West maakte het bureau het stedenbouwkundig plan + het ontwerp voor een aantal woongebouwen.

Nathalie de Vries, één van de founding partners van MVRDV: ‘Veel kantoren in dit gebied stonden al jaren leeg toen we aan de opgave begonnen, aan het begin van de crisis. Natuurlijk is het van belang om dit soort onbenutte, onbestemde plekken om te vormen tot mooi woongebied. Want daar was en is nog steeds heel veel behoefte aan: woonruimte in de stad. Maar rücksichtslos slopen: dat doen we tegenwoordig gelukkig nergens meer. Een deel van de gebouwen kunnen en konden we goed hergebruiken. Anderen worden nieuw gebouwd. Daardoor ontstaat een pallet woongebouwen met heel eigen proporties en bijzonderheden.’

De eerste ontwerpen voor Westerpark West onderstrepen wat De Vries bedoelt. Zo heeft De Voortuinen van TANK - zoals de naam suggereert – inderdaad voortuinen tot op de 13e verdieping van het woongebouw. Met echte bomen, die door de vloeren van de bovenburen heen groeien naar de volgende voortuin. De gebouwen Pepper en Salt, de één ontworpen door TANK en de ander door MVRDV, lijken in ongeveer alles elkaars tegenpolen, maar door hun overstekken en de vorming van een gezamenlijk binnenplein op maaiveld zijn ze toch ‘familie’ van elkaar. In Pepper kunnen bewoners zelf de grootte van hun buitenruimte en hun ramen bepalen. In Salt zijn de appartementen zo ontworpen, dat iedereen als het ware één kan worden met zijn eigen uitzicht over de stad. Gebouwen als stevige persoonlijkheden, die samen óók weer een doel dienen: zo veel mogelijk ruimte creëren voor groen.

De Vries: ‘De thema’s voor Westerpark West zijn transformeren, diversificeren, verbinden en vergroenen. Dat laatste, vergroenen, is essentieel. Het oude kantorenpark was totaal versteend, zowel onder als boven de grond. Gebouwen, parkeergarages en parkeerplaatsen rond de gebouwen; als je er niets te zoeken of te doen had, kwam je er als Amsterdammer eigenlijk nooit. Dat beeld - veel steen, veel auto’s - hebben we op alle mogelijke manieren omgedraaid naar een zo verkeersvrij mogelijk gebied met heel veel groen. Parkeren doe je ondergronds, zodat er op het maaiveld en tussen de gebouwen veel ruimte overblijft voor bomen, groene pleinen, plantsoenen. Met dat groen kun je ook de verbinding maken, het derde thema: het verbinden van Westerpark en Volkstuincomplex Nut & Genoegen in de grote, uitgestrekte Brettenzone. Groen is belangrijk voor de stad, het zorgt voor een ontspannen woongebied en het verbindt Westerpark West op een mooie manier met zijn omgeving.’

 

Gustafson, Porter + Bowman

tekende al voor veel beroemde landschappen en parken in de wereld, waaronder cultuurpark Westergasfabriek. samen met MVRDV werkt het bureau nu aan een zo gezond en groen mogelijk westerpark west.

Westerpark West heeft een sterke band met één van onze vorige projecten: Cultuurpark Westergasfabriek, die ons een beter begrip gaf van de directe lokale context en relatie met Amsterdam. We beginnen altijd een nieuw project door de locatie van een project in het stedelijk DNA te onderzoeken en te analyseren, evenals de relatie met het omringende landschap en elementen van historische betekenis. Dit eerste onderzoek helpt ons het karakter van een plaats te begrijpen en een gebied-specifieke ontwerpbenadering te vinden.

Het gebied put uit een rijke industriële geschiedenis en haar unieke positie binnen het groene netwerk en het waterlandschap van Amsterdam. Ons landschapsontwerp bevordert een gezonde leefomgeving en stimuleert een cultureel diverse buurt door de integratie van uitgebreide gemeenschapsruimten en een 450 meter lange openbare promenade langs het Haarlemmer-kanaal. Ons doel is om een hoogwaardig openbaar domein over grenzen heen te creëren zonder een duidelijke of zichtbare scheiding tussen openbaar gebied of privé-ruimtes. Het landschap is ontwikkeld om een parkachtige ervaring mogelijk te maken door het maximaliseren van de groene ruimte en het prioriteren van voetgangersbewegingen.

Het gebied is gebonden aan twee lineaire elementen: het Haarlemmer-kanaal in het zuiden en het Brettenpad naar het noorden. Door gebruik te maken van deze historische, industriële schakels en landschapselementen konden we een sterk contextueel raamwerk creëren dat Westerpark West met de Westergasfabriek verbindt. We hebben ook geprobeerd om een aantal van dezelfde materialen en esthetiek te gebruiken die te vinden zijn in de Westergasfabriek. Verder kijken we aandachtig naar de bestaande plantenselectie in het park om een gemeenschappelijke taal te vinden, terwijl we toch een uniek karakter creëren voor Westerpark West.

Ons ontwerp verbetert de doorlaatbaarheid en voetgangersverbindingen tussen gebouwen en de omliggende gebieden. En werkt tevens aan het definiëren van individuele landschapskarakters binnen elke bouwkavel die aangepast zijn aan de behoeften van zowel de bewoners als de lokale gemeenschap en die een inclusieve en volledig toegankelijke ruimte is.

Het plantconcept voor dit project is geïnspireerd op de zorgvuldig samengestelde Heemparken in het westen en combineert deze pittoreske elementen met uitgestrekte zones met inheemse en biodiverse beplanting.

Elke afzonderlijke zone heeft een gedefinieerd karakter waarmee bezoekers het landschap kunnen ervaren via een reeks 'kamers'. Aan de ene kant hebben we stedelijke plaza-ruimtes en een promenade langs het kanaal gemaakt om te genieten van de zonnige waterkant, terwijl we anderzijds kleinere tuinplekken hebben ontworpen met interessante beplanting en dingen om te verkennen. The Entrance en Community Plaza zijn omzoomd met cafés en zitplaatsen buiten. Bewoners en bezoekers kunnen langs de promenade wandelen of zitten en ontspannen op de stedelijke terrassen langs de waterkant.

Service

Van alle gemakken voorzien

Westerpark West wordt gebouwd en ingericht als een zeer hoogwaardige plek om te wonen, te werken en te recreëren. Picknicken met je vrienden, voetballen met de kinderen, rondjes hardlopen met je buren of in alle rust genieten van het uitzicht vanaf je eigen dakterras: dat kan hier straks allemaal. Van ‘tijd’ proberen we hier in alle opzichten zo veel mogelijk Quality Time te maken. Dat doen we met goede voorzieningen voor de hele buurt (denk aan horeca, kinderdagverblijven) en slimme, comfortabele gebouwen (gebruik van duurzame installaties en state-of-the-art techniek). Daarnaast onderzoeken of en hoe we kunnen voorzien in een eventueel programma van gezamenlijke en persoonlijke services, zoals schoonmaak- en conciërgediensten.